Svenska kyrkan hjälper tiggare

Personen på bilden har inte med artikeltexten att göra. (Foto: Kim Sanfridsson)
Personen på bilden har inte med artikeltexten att göra. (Foto: Kim Sanfridsson)

SVT rapporterar idag om medlemsavhopp på grund av att Svenska kyrkan hjälper tiggare. Har du inte sett klippet kan du göra det här via SVT-play:


Anledningarna till kritiken mot att kyrkan ställer upp och hjälper känner vi igen ifrån extremhögerns retorik: ”Vi borde hjälpa våra egna”, ”De borde få hjälp i hemlandet”, ”Inte här på min gata”. Men vi som bryr oss om våra medmänniskor oavsett hudfärg, övertygelse eller härkomst kan inte sitta stillatigande och se på när människor tvingas till att tigga för att familjen ska överleva.

Att dessa beskylls för organiserad brottslighet är på ett sätt nästan komiskt. Tänker man mer än ett par sekunder så inser man fort att det finns mer lukrativa branscher att tjäna pengar i än att tvinga några att sitta utanför affärer och be om växelpengar (lyft bara blicken mot våra banker som gör rekordvinster tack vare skattepengarna som räddade dem, det är organiserad brottslighet om något).

Det är starkt av en församling att ställa upp för dessa människor som inte ens våra socialtjänster vill hjälpa. Utan där hänvisar man till obskyra tankevurpor om att man inte har ett ansvar för dessa människor eftersom de inte är svenska medborgare. Men där är svensk lag tydlig, alla människor som vistas i Sverige har socialtjänsten ansvar för (oavsett medborgarskap).

Jag hoppas och ber att Stora Kils församlingen i det här läget fortsätter sitt arbete, för det är vad kyrkan är kallad till. Väljer man som medlem att gå ur för att man inte gillar att kyrkan hjälper de utsatta i samhället är frågan vad man anser kyrkan vara? En bärare av tradition och förvaltare av museum?

Sen ska jag inte förringa att det måste till en förändrig i dessa människors hemländer. För de åker inte hit eller till resten av Europa på grund av att det är fritt valt. Det är den sista utvägen när de inte får stöd från samhället eller ens kan få ett arbete på grund av sitt ursprung. Därför måste det till ett arbete på flera plan och på EU-nivå borde man ställa krav på Rumänien att sköta sig, stärka människors rättigheter, bekämpa diskriminering och korruption. Istället för att som nu låta det fortgå. Stäng ute deras förtroendevalda i parlamentet, dra in allt EU-stöd och börja begränsa handeln för att sätta hårt mot hårt.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.