Så mycket känslor mjölk kan skapa

I söndags bestämde jag mig för att ta ställning och stå upp för mina åsikter efter att ha läst en artikel i NWT (http://nwt.se/varmland/2017/01/26/darfor-besoker-han-varmland). I artikeln berättar bland annat Wermlands mejeri att partiledaren för SD vill göra ett studiebesök hos det framgångsrika företaget. VD:n nämner att det har varit andra partier där och de själva lägger inga politiska värderingar i det. Resonemanget hos företaget har byggt på principen ”Hur du än gör så blir det fel” enligt artikeln.

Jag kan enbart spekulera i om det finns andra anledningar än denna som gör att företaget och VD:n har tagit det beslut som de gjort. Eftersom de är medvetna om risken för att det kan bli skriverier oavsett vilket val de skulle ha gjort blir jag fundersam. Att säga nej till ett studiebesök bör rimligtvis inte leda till några skriverier. Om det inte är så att någon part läcker till media alternativt vissa intressegrupper. Är det detta som är anledningen till deras beslut, då har vårt samhällsklimat försämrats till den grad att man inte vågar eller kan ta ett moraliskt beslut utifrån vad man tycker är rätt. Är det så vi vill att det ska vara?

Med viss irritation publicerar jag ett inlägg på Facebook där jag beskriver min besvikelse över företagets beslut samt att jag numer inte kommer köpa deras produkter. I huvudsak inget märkligt, det är ett val jag kan göra som konsument. Likaväl som att jag väljer Fair Trade bananer istället för andra bananer. Jag gör mina inköp med viss medvetenhet och övertygelse så att jag själv blir nöjd. Vad andra köper är upp till dem. Värt att tillägga är att företaget ifråga har gått i bräschen för att mjölkbönder ska få vetttigt betalt för sin mjölk. Vilket har lett till att företaget har fått ett stort folkligt stöd i länet.

Inlägget i sin helhet:

”Wermlands mejerier får härmed inte hamna i min varukorg. Att öppna sina dörrar för ett parti med nazistiska rötter är för jävligt. Att de sitter i riksdagen gör dem inte rumsrena. Tack för den här tiden Wermlands mejerier men ni har gjort ert val att legitimera ett främlingsfientligt parti som gör skillnad på människor beroende på härkomst. Skamligt är vad det är – jag trodde ni var starkare än så…

Jag hinner inte så mycket mer än klicka på publicera inlägget så drar kritikstormen igång mot det jag har skrivit. Flertalet personer engagerar sig i tråden och säger bland annat:

  • Det är fel sätt att bemöta SD
  • Det skadar värmländska bönder
  • Det jag gör är hatiskt
  • Det är naivt
  • Att jag är lättkränkt

Går jag igenom listan av kommentarer så görs dessa framförallt av människor jag inte har någon kontakt med, eller är vän med på Facebook. Totalt har inlägget 35 kommentarer varav flera är starkt kritiska över mitt eget beslut om att köpa mjölk från en annan leverantör. Inlägget handlar som sagt om att jag gjort ett eget val som individ, jag uppmuntrar inte ens andra att följa mitt beslut. Trots det väcker det tydligen mycket känslor om vilket typ av mjölk och grädde jag köper och det ifrån människor jag inte känner.

Här kommer ett axplock av kommentarer:

Uppmaning om att jag bör säga nej till akutsjukvård

Uppmaning om att jag bör skaffa mig ett riktigt jobb

Tack vare det stora stödet SD har kommer jag att svälta ihjäl

Jag förväntar mig inte att människor ska dela mina åsikter eller ens hålla med. Men att någon hoppas på att jag ska säga nej till en ambulans på grund av mitt val att inte köpa mjölk från Wermlands mejeri är skrämmande.

Så här är debatt- och samtalsklimatet idag när en enskild person ifrågasätter sådant som involverar Sveriges tredje största parti (enl. SCB:s Partisympatiundersökning i november 2016).

Så var kommer jag att köpa min mjölk ifrån? Det är min sak att bestämma…

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.