Politikernas lilla sandlåda

Illustration: BullMoose1912/Devianart/Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 License
Illustration: BullMoose1912/Devianart/Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 License

Snart är det en av årets viktigaste dagar i det politiska Sverige. Den 3 december är det dags för riksdagen att behandla regeringens budget. Beroende på hur processen går kan vi snart stå utan regering och få vara med om ett nyval inom kort. Allt tack vare ett enda parti som står för missnöje och främlingsfientlighet. Den som har lyssnat på några riksdagsdebatter där detta parti medverkat under senaste mandatperioden blir blev kanske som jag, mörkrädd, då alla frågor verkar kunna kopplas till invandring. Ett bekvämt men väldigt svart vitt sätt att se ett mångfacetterat samhälle som Sverige är idag.

Jag har svårt att tänka mig att någon helt vill ta bort dessa delar som detta parti önskar. För om det är något Sverige alltid har haft, så är det invandring. Det är en del av den svenska historien och kulturen. Den har befriat vårt samhälle från navelskåderi och gjort att vi importerat mycket vad gäller det vi kallar vår kultur. Hade detta inte gjorts hade vi kanske fortfarande suttit med vår lutfisk på jul, haft enväldiga kungar och inte så mycket mer.

Ska jag gå tillbaka till ämnet så är det skrämmande att ett missnöjesparti ska ha makten att fälla en  regering som flest människor röstat på. Fast ännu mer skrämmande är att de partier som förlorade valet (och tappade väljare till extremhögern) mer eller mindre vägrar att sätta stopp för det som är på väg att hända. Endast på grund av ett löfte till sina väljare att presentera en egen budget och rösta på den. Båda blocken har allt att förlora på om detta sker eftersom de enda som skulle vinna på det är de främlingsfientliga krafterna i vårt samhälle. Ärligt talat ska verkligen några vita medelålders män som känner sig felfördelade få förstöra för mer än 80% av väljarna?

Tyvärr har våra politiker oavsett färg visat att de inte kan styra ett land, än mindre ta det ansvar som kan förväntas av människor som besitter makt. Att de inte klarar av att samarbeta och finna en gemensam väg framåt visar tydligt vilken sandlådenivå politiken har hamnat på. Här handlar det inte längre om vilket samhälle man som parti vill bygga och styra landet mot. Utan det är hur mycket makt man kan få och vad jag själv tjänar på det. För omvald vill man väl alltid bli?

Istället för att de ska diskutera och tala om detaljer om det fria vårdvalet eller exakta antalet miljarder man vill lägga på snabbtåg kanske man istället ska presentera vilket samhälle man vill uppnå? Släpp siffrorna, det är inte det intressanta. En budget kan vilken människa som helst sätta ihop men att skapa en vision om en bättre värld och ett bättre samhälle med social välfärd, trygghet, frihet och rättigheter, det är det få som kan. Tyvärr är det ännu färre personer som kan presentera en sådan.

Så hur det än går med regeringens budget önskar jag att fler politiker skulle våga sig på att måla upp vilket samhälle man vill uppnå utan hur många miljarder det ena eller andra kostar. Först då kommer politiker bli tagna på allvar, det är något de flesta organisationer och företag vet: finns ingen vision eller tanke om vad man vill uppnå så är vägen till undergång kort och snabb. Om extremhögern fäller regeringen kanske det blir den ögonöppnare som våra politiker behöver för att de ska börja ta det ansvar som åligger dem på allvar. Oavsett utgången hoppas jag att de tar med sig sina hinkar och spadar och börjar bygga tillsammans i sandlådan.

Veckans höjdpunkt

+ Svenska kyrkans stöd till utsatta människor oavsett om de är svenska medborgare eller inte.

+ LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, uttalande i Aftonbladet om att våra politiker äventyrar Sveriges framtid.

Veckans lågvattenmärke

– Att 52% av de unga har tidsbegränsad anställning och Svenskt näringsliv tycker det är bra att 48% har fast anställning. Hur tänkte man då?

– Polisens attacker på grekiska syndikalister.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.