Livets källa

Solnedgång vid Kyrkviken

Knappt hann det nya året börja förrän krigsrubriker började fylla våra tidningar och sociala medier i och med konfrontationerna mellan USA och Iran. Under några dagar höll många andan och hoppades på att tonläget skulle skruvas ner, samtidigt så fylldes forum på nätet med frågor om det är så här det tredje världskriget kommer att börja. Det var inte förrän efter det tragiska misstaget av Iran att skjuta ner ett civilt flygplan som situationen verkar ha lugnat sig något.

Hela händelsen är ett tecken i tiden, för de senaste åren så har ängsligheten och oron inför framtiden ökat i västvärlden. Numera kan vi se att barn och unga oroar sig för sådant som unga gjorde under kalla kriget. Det är litegrann som att världen är på helspänn med klimatlarm, krigsretorik, polarisering av åsikter samt att allt mer skjuts våra mjuka värden åt sidan och ersätts med uttryck som “Lite får man tåla”, “Jag har rätt att säga vad jag vill” och “Var inte så PK!”. Så snurrar världen vidare lite mer uppskruvad än förut, tills nästa gång någon trycker på avtryckaren eller ger en order eller klickar på skicka och publicerar en hatisk text i ett obskyrt forum på internets bakgata.

“För oss till brunnar med levande vatten och var för oss en källa som ger liv i överflöd” står det i en av söndagens böner. Uttryck för längtan om en nödvändig förändring av vår värld, för den behöver stanna upp och vi människor behöver söka efter det som ger liv och värdighet åt mänskligheten så att skapelsen kan få ett eget värde i våra ögon. Kanske kan vi hitta andra mål som är viktigare än de kortsiktiga i vår tids kvartalsekonomi när livet blir det centrala istället för mängden pengar i en plånbok?

Så vilka är brunnarna du brukar besöka för att må bra och känna att livet får fyllas på? Är det gemenskapen bland vännerna, konserten, gudstjänsten, promenaden i skogen, en god bok eller något helt annat? För som orden i bönen nämner, handlar det om att vi människor behöver flera olika ställen där vi kan hitta vår påfyllnad.

Det är i de sammanhangen som de stora förändringarna kan få ta sin början. I mötet runt något gemensamt med en annan människa kan något helt nytt få börja gro, ett sammanhang där vi kan börja se bortom namn, hudfärg, inkomst och sexualitet. Och kanske är det just du som får vara svaret på bönen om att ledas till en brunn för en medmänniska genom att bjuda med denne till just den källa du känner till.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.