Fastetiden har börjat

3 årgången, 1 söndagen i fastan – Prövningens stund

Anden drev ut honom i öknen berättar evangelisten Markus om när Jesus strax efter hans dop i Jordanfloden. Ordvalet är intressant i texten för man kan ana att det redan handlar om en prövning av hans egen vilja. Vår översättning säger att han drevs ut, alltså han hade inte så mycket att säga till om utan det var bara att göra det anden drev honom till. I andra översättningar och även i äldre svenska översättningar talas det om att Jesus leddes ut av anden. Kanske inte en så stor förändring kan tyckas men ordvalet ändrar på perspektiven och som till och med ger oss ett spännande raster att lägga på vår egen nutid. För liksom Jesus gick ut i öknen i 40 dagar för att fasta och prövas så verkar även vår värld stå inför samma utmaning.

I tidningar, radio och tv så kommer larmen om hur Coronaviruset sprider sig över världen. Bilder på sjukhussängar från Kina, Göteborgs symfoniker får åka hem, börsen faller, skolor stängs och likaså offentliga lokaler, personal inom sjukvård får direktiv om handhälsningar, börsen sjunker till rekordlåga nivåer, prat på skolgårdar skapar rädsla för att bli sjuk, vårdartiklar börjar ta slut runt om i världen, antalet döda ökar sakta men säkert likaså antalet smittade och nämnde jag det att börsen sjunker till nivåer som innan finanskrisen.

Så är vi där igen, det kortsiktiga ekonomiska tänkandet som trummas in som ett mantra. Samma diskussion kommer åter som när de första flyktingarna från Syrien flydde mot Europa eller när Grekland höll på att gå under av skulder. Att människor dör eller lider, det hamnar i skymundan av världspolitik eller ekonomi. Och det som fick mig att börja fundera ordentligt var när en ekonom sitter i radio och säger att det kan bli lönsamt i slutänden. Han kommer på sig en liten stund senare och ursäktar sig med att han absolut inte önskar att männskor ska bli sjuka. Men orden var sagda och reportern fortsätter intervjun efter lite medhållande skratt över den klumpiga ofinheten i sändningen. Men någonstans har det gått katastrofalt fel när människor görs om till siffror och man börjar tala om en vinst när människor drabbas av katastrofer och sjukdomar.

Kanske är det redan så att vi människor är i den där öknen som Jesus vandrade ut till där djävulen prövade honom flertalet gånger men han stod upp för det rätta. Tillskillnad för hur vi som mänsklighet har gjort alltför många gånger när lockelsen med rikedomar och makt fått de flesta på fall. Och i spåren efter oss ser vi djurarter som dör ut, förgiftade hav, regnskogar som skövlats, människor som flyr från krig och katastrofer och motas bort med tårgas och kravallstaket. Resultat av de val och icke-val vi människor gör varje dag, när vi jobbar, handlar, i mötet med andra och i allt det vi gör.

Det är en spiral som går att bryta, det går att finna en annan väg. Det är vad fastetiden kan få påminna oss om. Att ta tillfället i akt att träna sitt eget sinne och känsla, om det så handlar om att avstå godis fram till påsk eller att äta vegetariskt på långfredagen. Varje liten sak kan lära en att göra andra val, att agera annorlunda eller att se världen på ett annat sätt även under resten av året.

Och nu när fabrikerna i Kina stänger ner och mobilproduktionen minskar, flygplatser stängs, konsumtionen minskar, ja då kanske det blir möjligt att finna viktigare värden i att sträva efter än de ekonomiska. För hade pengar och makt varit det viktiga för Jesus så hade hans 40 dagar i öknen slutat annorlunda. Istället valde han det som var viktigt för honom och i Guds ögon. Så låt oss försöka vara modiga att göra det samma, då kommer vår värld snabbt komma till en förändring som mänskligheten och skapelsen så mycket längtar efter. Och faller man för frestelsen så vill Gud leda oss tillbaka till vägen igen genom förlåtelsen.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.