En ny värld öppnar sig

Logotyp för ubuntu 14
Logotyp för ubuntu 14

Då har det hänt, eller rättare sagt, äntligen var det möjligt. Jag har i stort sett lämnat Windows-världen bakom mig. Efter att ha harvat med Windows, år ut och år in och efter Windows 8 så var väl måttet rågat så blickarna gick mot andra operativsystem. Där fanns det två alternativ som verkade intressanta, det ena var Mac OSX givetvis eller den fragmenterade Linuxvärlden.

Mac har alltid lockat, flera program jag är van vid finns på den plattformen. Dock är prislappen alldeles för hög när systemet de använder i Mac OSX i stora delar bygger på fri programvara. Så efter en del velande fram och tillbaka blev det Ubuntu. Ett OS jag har använt tidigare men det var några av de första versionerna och det åkte ut ganska fort.

Idag har Linuxvärlden tagit stora steg framåt i design, utseende och användbarhet. Vilket märks i Ubuntu, i jämförelse med andra distrubitioner så har Canonical lagt krutet på användarvänlighet och enkelhet. I stora drag har de lyckats men jag vill ändå varna lite innan du kastar dig in i Linuxvärlden. Systemen kräver fortfarande en viss handpåläggning och datorvana. Är man lite lagomt störd som mig och gillar att surfa runt på obskyra forum om hur man lägger till nya leverantörer av programpaket eller knacka lite .sh-scripts så är det kanon (Canon-ical, okej, det var lite drygt).

Skärmdump från Ubuntu 14.04

Skärmdump från Ubuntu 14.04

Smidigheten att uppdatera datorn med två enkla kommandon: sudo apt-get update och därefter sudo apt-get dist-upgrade. Helt underbart enkelt, vill jag installera en webbserver, epost-system, fotohantering eller egentligen vad som helst så ligger det mesta några knapptryckningar bort. Dessutom är det stabilt, stabilt på det sättet att det tuffar på. Har inte haft en enda krasch eller instabilitet i systemet. Det som har varit som mest krångligt var installationen av skrivare och en stor eloge till Canon som faktiskt har fungerande drivrutiner som fungerar (med ett viss pill terminalen).

Tack till Canonical för att ha gett datorglädjen tillbaka som blivit mindre för varje version av Windows. Nu önskar jag bara att arbetsplatsen också vågade ta steget till ett stabilt system, släpp Windows – gå över till fri programvara (sparar på kyrkoavgiften!). Jag misstänker också en viss produktionshöjning då alla spel och program som finns till Windows inte fungerar på Linux. För sitter man vid datorn, då producerar man. Undrar vad som skulle hända om man kör Linux från ett usb-minne på jobbet…

Så totalt än så länge har jag en stationär dator hemmavid för att arbeta på (Ubuntu 14.04), en server (Ubuntu 14.04) på hemlig plats som har bland annat den här bloggen, e-post, vpn, eget moln (bye bye google), en minibärbar med Xubuntu. Har du inte provat ännu rekommenderar jag dig att göra det.

 

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.