Domsöndag

Linköpings domkyrka
Linköpings domkyrka

Domsöndag, att bara lyssna till ordet gör att man ryggar tillbaka. Rannsaka, ånger, skuld är andra ord som man lätt knyter till ord dom och den här dagen. På ett sätt är det nästan märkligt att man faktiskt vågar besöka kyrkan just idag. Fast det mest märkliga är att dom inte är det centrala i dagens texter utan de blickar framåt: Kristus återkomst. Dock har dom och domsöndag varit det som har fått ta plats i ljuset och överskuggat liv och gudsrelation. Istället för befrielse har ytterligare ett ok lagts på axlarna, för inte nog med att jag som människa inte lyckas med antingen det ena eller andra utan även kyrkan kom med ett budskap att jag inte duger. Det var inte förrän 1983 som temat ändrades från dom och yttersta domen till ett mer positivt innehåll. Så nu är det egentligen bara namnet som släpar kvar.

Jesus liknelse om fiskarna och näten är barsk och väldigt svart och vit. Antingen kommer man få gå ena eller andra vägen. Här råder ingen tvekan om var man hör hemma. Är man rättfärdig så klarar man sig och är man inte det då är det evig plåga som väntar. Det är nästan så att man kan se medeltidens målningar med monster och demoner eller Dantes komedi om man sluter ögonen och tänker på änglarna som går fram.

Kanske är det dessa berättelser som medverkar till att det bildas normer som är svåra att bryta och blir djupt rotade i samhället. Normer som syftar till en form av mönsterliv för att det ska kunna kallas gott i Guds ögon eller i samhällets. Man ska gå i kyrkan tillräckligt ofta, vara snäll mot alla, göra gott alltid, aldrig klaga, vara nöjd med sin lott i livet. En ytterligare dimension av normer är att dessa gäller alla oavsett vem man är och är tvingande. Bakom möter vi ett tankesätt i stil med: ”Inte bara för egen skull utan också av omsorg för min medmänniska”.

Plötsligt blir det viktigt om vem som lever med vem, livsval, leva i relation som ogift eller gift, att tro tillräckligt, leva på ett visst sätt. Ett dike som för oss till de fariséer som Jesus kritiserade gjorde allt rätt för att visa sig bättre än andra. Ja, detta möter vi även i vår tid när det finns en särskild förväntan på vissa grupper av människor. Gör en person fel blir det en bekräftelse på att alla är så, eller en politiker som gör som vem som helst blir hårdare dömd per automatik i samhällets ögon.

Men jag tror inte att det var det Jesus menade när han berättade om fiskarna och näten. För texten hänger ihop med flera andra Jesus-ord om rättfärdighet. Då tänker jag främst på saligprisningarna: Saliga är de som är fattiga i anden. Eller varför inte alla tillfällen när Jesus lyfter de som samhället har räknat som orättfärdiga?

Jesus är den som vänder på perspektiv ständigt, han utmanar etablerade sanningar i samhället. Jämför med det jag sa om normer tidigare. Gång efter gång säger han att det är inte det jag gör som människa som är det viktiga. Utan det är det som sker inom mig. Ofta säger han till människor att deras tro har hjälpt dem, det handlar inte om de gjort goda handlingar mot sin nästa utan att de vågar hoppas och tro på att livet kan förändras när de möter honom.

 

Linköpings domkyrka

Linköpings domkyrka

Individen
För mig som människa innebär det att jag aldrig kan vara säker eller helt klar i min relation till Gud eller mina medmänniskor. Den dagen jag tror det, då är jag fariséen som vill visa alla hur duktig och god jag är. Som människa är ingen fullkomlig, vilket också är tur, för att bära en sådan vikt på sina axlar tror jag ingen orkar i längden. För ibland gör man fel. Ibland tryter orken av olika anledningar, man är elak mot andra, man gör det som man till och med vet är helt fel.

Gud skickar inte bort mig i en sådan situation utan ber mig att komma tillbaka. Att försöka igen genom förlåtelsen, att få en ny chans att göra annorlunda.

Kyrkan
En kyrka bestående av riktiga människor är en stor styrka och även en stor svaghet. Svagheten kan vi se när man talar om människors handlingar och livsval. Det är lätt att man hamnar i moralism och tveksam människosyn. Det räcker med att vi går ett par år tillbaka i debatten om vigsel av samkönade när frågan ställdes på sin spets. Är det fel att leva med en människa som man älskar även om båda har samma kön? I samtalen och diskussionerna som skedde hände det att debattörer började ifrågasätta de som inte var heterosexuella människor rakt av. Den yttre normen för vad som kännetecknar kärlek och relation mellan två människor var starkare än viljan att försöka inkludera även dessa människor. Tack och lov vann viljan att se till kärleken istället för normer.

Detta hade dock inte varit möjligt utan alla de personer som vågade ifrågasätta normen och hoppades och trodde på att en förändring var möjlig. Dessa människor är viktiga för att kyrkan ska kunna verka som en god kraft i samhället. För annars kommer även kyrkan kastas bort som de dåliga fiskarna.

Samhället
I vår tid har det blivit allt viktigare att leva upp till normen av ett lyckligt liv. Smal, karriär, villa, dyr bil o.s.v. Den som inte når upp till den går under på ett eller annat sätt. Sjukdom, arbetslöshet, låg utbildning eller annan typ av utanförskap gör att samhället inte räknar den människan fullt ut. Framförallt när det handlar om de som inte har en röst att räkna med.

Även om vi har förmånen att leva i en rik del av världen med mänskliga rättigheter, sociala skyddsnät och fred så visar vårt samhälle gång på gång att det är skillnad på människor. Genom försämringar och ökade klyftor så räknar samhället bort alltfler personer som tidigare ingick i gemenskapen.

Det är nu som individen och kyrkan har en stor uppgift: att våga stå emot uppdelningen av människor i samhället. Att inte ställa upp på att människor hamnar utanför eller acceptera att en enda människa förloras. Det som behövs är vilja och våga hoppas och tro på att en annan värld är möjlig. Att Guds rike faktiskt breder ut sig i världen och jag kan vara en del av det. Kanske är det då som Jesus ord hörs: ”Din tro har hjälpt dig”.

FacebooktwitterredditlinkedinmailFacebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.